Fotvårtor

 
Läs vårt test av 3 olika vårtmedel >>
 
Fotvårtor kallas även ibland för Plantar vårtor eller eller ”Verruca plantaris”. Likt alla andra vårtor orsakas den av HPV virus och förekommer på fotsulor, tår men även ofta på övriga trampytor under foten.  Fotvårtor brukar till sist försvinna av sig själv men kan vara mycket långlivade, inte sällan kan man få stå ut med en fotvårta ibland i flera år. Behandling rekommenderas starkt för den som inte trivs med sina vårtoe men även för att lindra symptomen och minska risken att överföring av HPV-viruset till andra i omgivningen.

Fotvårtor brukar normalt ge följande symptom och utséende:

  • Förtjockad hud. Ofta en plantar vårta eller fotvårta ett lager av förhårdnad hud som till ibland förvånadsvärd grad liknar en helt normal valk på grund av sin tuffa, tjocka vävnad. Ibland brukar man säga att våror på fötterna har en blomkålsliknande form.
  • Små svarta prickar. Dessa små svarta prickar, stora som nålspetsar syns ibland på ytan men är oftast försänkta i mitten av vårtan. Ett bra sätt att skilja en vårta från en valk är just att leta efter dessa prickar.  Prickarna i sig orsakas av torkat blod som finns i kapillärerna (små blodkärl) vid hudytan nära och under vårtan.
  • Vårtkluster. Fotvårtor kan spridas över fotsulan och utvecklas till kluster av massor av små fotvårtor som kallas mosaikvårtor. Detta är inte helt ovanligt och orsakar givetvis ökad smittspridning, obehag och smärta.
  • Smärta. Gående och stående kan vara smärtsamt, särskilt om vårtan är stor och sitter direkt under en trampyta där tung vikt läggs, tex hälen. Tryck från sidorna på vårtan kan också orsaka smärta, dock ofta i mindre grad. Ett bra tips är att använda skor med mjuka inner sulor för att minska smärtan. Vårtbehandling kan påverka smärtan i båda riktningar men generellt gäller att vårtan gör mindre ont om den är mindre.

Behandla fotvårtor
Det finns en rad olika sorters behandlingar för fotvårtor. Generellt är fotvårtan svårare att behandla än anra typer av vårtor. Anledningen till detta kan vara att den hålls på plats under en trampyta samt får lite luft och mycket svett att växa till i. Just fotvårtsvirus antas dessutom av evolutionära skäl vara lite segare just för att de ska orka penetrera den tjocka huden under foten och när det väl är på plats sitter det stadigt. Det finns olika typer av läkemedel och behandlingar som kan avlägsna vårtor på foten. En del personer som har stora problem med smärta och snabbt vill få bort problemen väljer ibland kirurgi för att avlägsna vårtstrukturen. För det mesta och om man har tålamod brukar vårtan till slut ge med sig om man är ihärdig med att behandla den med läkemedel hemma mot vårtor.

Läkemedel mot vårtor

  • Medciner och medel som baserar sig på Salicylsyra som löser upp och förstör vårtans vävnad finns i två varianter, receptifria eller receptbelagda. De receptbelagda medicinerna har en högre koncentration av syra än receptfria. Enligt uppgift ska ca 12 veckors daglig behandling med salicylsyra ha visat sig leda till en fullständig läkning av vårtor i 10-15% av fallen.
  • Cantharadin som även kallas Blister beetle extrakt. Är ett medel som som stryks på en vårta av en läkare och producerar en blåsa efter 4-6 timmar. Denna process har som mål att förstöra vårtans vävnad. Som regel är behandlingen effektiv men bildar ett sår som smärtar efter behandlingen. Proceduren kan behöva upprepas för att döda viruset som kan vara mycket seglivat.
  • Immunterapi. Denna behandling består av en  injektion av antigener i en ny vårta för att utlösa en reaktion i patientens immunförsvar mot vårtan. Syftet med att framkalla reaktionen är att ta bort och läka vårtan. Immunterapi rekommenderas numera som en behandling som inte bör utföras i första hand. Denna metod är inte vanlig i Sverige.

Så smittas du
Infektion av fotvårtor orsakas oftast av när man går på fuktiga ytor som duschrum eller vid pooler. Inte helt otroligt är det i omklädningsrummen och duschar på skolor och föreningar där de flesta smittas av HPV viruset. HPV är ett robust virus som tyvärr klarar sig upp till flera månader utanför en värd och männsikokropp. I regel blir man inte smittad lätt vid exponering men i och med att viruset lever kvar länge på kakelplattor utsätts man konstant för smittorisken och mottagliga blir till sist smittade. Risken för smitta ökar ifall huden har skrubbsår eller skärsår och smittar vid direktkontakt med HPV viruset. Efter att man smittats kan ta flera veckor eller i vissa fall månader för vårtorna att växa till sig tillräckligt för att bli synliga för blotta ögat. Barn är överepresenterade som smittbärare men med åren och efter att man smittats bygger immunförsvaret upp skydd mot viruset med åldern. Vuxna drabbas även av vårtor men mer sällan och ofta blir infektionen betydligt lindrigare.

Förebygga smitta av HPV viruset
Det går att förebygga mot att infekteras av fotvårtor, och ett mycket bra tips är att helt enkelt sätt är att gå barfota mycket där ingen smittorisk finns. Huden utvecklar en tjock skyddande hud och viruset har mycket svårt att penetrera hud som är hård under fotsulan. Andra tips för att förebygga infektion av fotvårtor är att inte dela skor och strumpor med andra människor, undvika direkt kontakt med vårtor på andra delar av kroppen samt undvika kontakt med vårtor på andra människor. Du bör även tvätta fotsulorna i dushen med tvål noga för att minska risken att bli smittad.

Eftersom vårtor är smittsamma bör de som är smittade vidtaga försiktighetsåtgärder.Tre bra tips på försiktighetsåtgärder är:

  1. Använd flipflops/sandaler i dush och omklädningsrum.
  2. Använd plåster på vårtorna när du duschar om du inte vill använda sandaler.
  3. Låt inte andra dela din handduk eller skor samt strumpor.